ZAKWAS Z Buraków
Bardzo tani, a jest :
doskonałym eliksirem odmładzającym
przyspiesza odchudzanie
niweluje kaca
chroni przed wirusami
reguluje ciśnienie
jest wspaniałym probiotykiem
ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe
łagodzi wiele dolegliwości, wzmacnia cały organizm, no można by było o jego zaletach napisać niejedną książkę.
Wszystkie osoby mające problemami z trawieniem, często chorujące, osłabione lub szukające naturalnego sposobu na poprawę kondycji włosów i paznokci powinny się zainteresować jego właściwościami.
Potrzebne produkty:
1 litr wody
1 łyżka soli kujawskiej
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
600-700g buraków
kilka ziarenek pieprzu
Kromka chleba na zakwasie lub 1 łyżka soku z kapusty kiszonej (niekoniecznie)
Potrzebne narzędzia:
ostry nóż
słoik 2 litrowy
deska do krojenia
gaza
gumka
ściereczka
Rozpuszczamy sól e wodzie, szorujemy buraki, odkrawamy końcówki i kroimy w talarki.
Do czystego słoika wkładamy na przemian: buraki,listek laurowy,czosnek, pieprz i na koniec zalewamy wodą z solą. Możemy dodać też kromkę chleba (na zakwasie) lub 1 łyżkę soku z kapusty kiszonej (niekoniecznie). Przykrywamy gazą, zakładamy gumkę, otulamy ściereczka i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Przez 5-7 dni zaglądamy każdego dnia i sprawdzamy czy nie złego się nie dzieje, czy nie ma pleśni. Następnie przelewamy (przez gazę) gotowy zakwas do czystej butelki i odstawiamy do lodówki.
Z pozostałych buraków możemy zrobić surówkę do obiadu :-)