sobota, 17 października 2020

150 produkty przeciwzapalne



15 pokarmów przeciwzapalnych


Matka natura zapewnia nam niesamowitą różnorodność pokarmów działających wręcz cudownie na nasz organizm.

Naturalne produkty przeciwzapalne zawierają składniki, które leczą nasz organizm.

Mimo to istnieje cały ogrom chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym, takich jak alergie i astma, miażdżyca, cukrzyca, reumatyzm, łuszczyca czy choroba Leśniowskiego-Crohna.

Dieta i żywność przeciwzapalna, a w szczególności zioła i przyprawy zawierają mnóstwo niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które odgrywają bardzo ważną rolę w obronie przed różnymi chorobami oraz wzmacniają organizm.


Oczywiście zapalenie niekoniecznie musi być czymś złym. Kiedy się zranimy lub jesteśmy chorzy, układ odpornościowy wkracza do akcji i dostarcza armię białych krwinek do naszego chorego obszaru ciała i może wiązać się to z obrzękiem, zaczerwienieniem czy bólem. Jest to wyraźnym sygnałem dla nas , że coś się dzieje.

Problem zaczyna się jednak wtedy, gdy nasz układ odpornościowy nagle próbuje walczyć z nieszkodliwymi obcymi substancjami, takimi jak pyłki, sierść zwierząt czy roztocza kurzu domowego, co prowadzi do uczuleń .

W chorobach autoagresyjnych nasz układ odpornościowy atakuje własną zdrową tkankę. Na przykład w przypadku Hashimoto, choroby Leśniowskiego-Crohna, łuszczycy i szeregu innych chorób autoimmunologicznych.

W leczeniu chorób autoimmunologicznych przepisuje się leki np. sterydy,które często ratują życie i pomagają ludziom prowadzić prawie normalne życie.

Medycyna konwencjonalna i środki naturalne mogą się doskonale uzupełniać.

Oczywiście naturalne środki mają mniej skutków ubocznych i są szczególnie skuteczne w profilaktyce, chociaż nie działają tak szybko jak lekarstwa.



Pokarmy działające przeciwzapalnie


  1. Zielone warzywa liściaste (przede wszystkim kapusta, jarmuż, rukola), zawierają przeciwzapalne flawonoidy i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie komórek, zawiera na przykład wymiatacze rodników, witaminy A, C i K, które chronią mózg przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki. Ciekawostką jest, że zawierają monosacharyd tzw SQ , inaczej mówiąc to cukier , którymi żywią się zdrowe bakterie w jelitach. Tak więc jedząc zielone warzywa dbamy o mikroflorę jelit.

  2. Burak czerwony zawiera zawiera duże ilości witaminy B, żelaza i kwasu foliowego oraz betaninę, która odgrywa ważną rolę przy stanach zapalnych i nadaje burakom kolor czerwony

  3. Ananas posiada enzym zwany bromelainą. Ma działanie przeciwzapalne i rozluźniające , zawiera witamine C i B1, potas, mangan i przeciwutleniacze zwalczających wolne rodniki.

  4. Jagody, a najbardziej jagody goji, zawierają silną kwercetynę, która jest przeciwutleniaczem o szczególnym działaniu przeciwzapalnym. Kwercetyna znajduje się również w owocach cytrusowych, w oliwie z oliwek, winogronach i aronii. W połączeniu z polifenolami, które są obecne na przykład w zielonej herbacie, osiągniemy wysoki poziom wiązania rodników.

  5. Szałwia, zawiera silny kwas rozmarynowy, który odpowiada za jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Redukuje bóle w chorobach reumatycznych i ma działanie przeciwzapalne. Dzięki zawartości garbników, kwasów organicznych, witaminy A, C, witamin z grupy B i minerałów takich jak cynk, wapń, magnez, sód, potas i żelazo jest wykorzystywana w leczeniu , w poprawianiu wyglądu naszego ciała i samopoczucia.

  6. Seler ma właściwości: antyutleniające, rozkurczające, przeciwutleniające, przeciwzapalne i moczopędne. Reguluje ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i wpływa świetnie na choroby serca. Działa również na bolące stawy, ułatwia trawienie i ma właściwości zwiększające potencje (taki tam afrodyzjak)

  7. Brokuł to potężny przeciwutleniacz z całą gamą witamin, flawonoidów i karotenoidów. Zapobiega stresowi oksydacyjnemu i przewlekłym stanom zapalnym. Doskonale działa na wzrok ponieważ zawiera luteinę i zeaksantyne, które ratują nas przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej. Ma również właściwości przeciwnowotworowe ponieważ zawiera sulforafan, który to skutecznie usuwa związki rakotwórcze aktywując tym samym geny odpowiedzialne za blokowanie rozwoju nowotworu. Ciekawostką jest, że żeby uaktywnić sulforafan konieczny jest enzym myrozynaza, który niestety, ale łatwo ulega zniszczeniu w wysokich temperaturach. Aby temu zapobiec należy przed gotowaniem pokroić brokuł na kawałki i odstawić go na około 40 minut.

  8. Awokado zawiera tłuszcze, które w połączeniu z potasem, (a ma go więcej niż banan) skutecznie pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Beta-sitosterol zawarty w jednonienasyconych tłuszczach, obniża poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, jednocześnie powodując wzrost poziomu HDL tzw „dobrego cholesterolu” we krwi, wspiera pracę serca i układu nerwowego. Awokado polecane jest dla osób zmagających się z miażdżycą. Jest również bogate w witaminę K i C, witaminę B1, B2, B3, B6, witaminę E, witaminę A, kwas pantotenowy i foliowy, miedź, magnez, fosfor, cynk, żelazo, kwasy omega-6 i omega-3. Ten bardzo tłusty owoc zawiera 160 kcal w 100 gramach .

  9. Orzechy włoskie zawierają prawie dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż inne rodzaje orzechów. Mają dobroczynny wpływ na komórki nerwowe dzięki zawartości kwasu lanolinowego. Orzechy zawierają też witaminy A,C,E,K, PP, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega3 i antyoksydanty wspomagające prace mózgu, chronią przed przedwczesnym starzeniem się i chorobami serca oraz demencją.

  10. Nasiona chia czy inaczej szałwia hiszpańska, to źródło kwasów tłuszczowych omega 3, omega 6, błonnika i leptyny. Zawierają wiele składników odżywczych i działają silnie przeciwzapalnie. Dzienna dawka to 15 g.

  11. Również Siemię lniane jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera lignany tzn wtórna substancja roślinna o działaniu podobnym do estrogenu. Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się, stabilizuje równowagę hormonalną, wspiera zdrowie komórek i działa osłonowo na wątrobę. Nasiona lnu zawierają również lignine SDG, która wzmaga przyrost masy kostnej.

  12. Kurkuma zawiera kurkumine tzw silnego przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny i ma typowy żółto pomarańczowy kolor. Badania naukowe wielokrotnie potwierdzały jej przeciwzapalne i antynowotworowe właściwości. Kurkuma obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, ale podanie jej np. dożylnie jest śmiertelnie niebezpieczne.

  13. Imbir to aromatyczny i ostry w smaku korzeń zawierający dużą ilośc aktywnych składników przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Zalecany jest przy zapaleniu płuc i oskrzeli, przy nudnościach i problemach żołądkowych.

  14. I jeszcze jedna ostra przyprawa jaką jest Pieprz Cayenne, który to zawiera kapsaicynę, działającą przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Bogaty w flawonoidy i karotenoidy, które są przeciwutleniaczami, atakującymi wolne rodniki, chroniąc również komórki przed uszkodzeniem. Często jest składnikiem plastrów oraz maści rozgrzewających. Natomiast spożywanie go wzmaga produkcję kwasów żołądkowych i enzymów jelitowych, co przyspiesza trawienie. Jest więc doskonały przy odchudzaniu.

  15. Czosnek jest chyba najlepszym naturalnym antybiotykiem zwalczającym bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby. W jednym tylko ząbku czosnku zawarta jest cała apteka: aminokwasy, saponiny, związki flawonoidowe i śluzowe, witaminy, sole mineralne i mikroelementy (np. wapn, nikiel, kobalt, chrom, magnez), olejki eteryczne bogate w siarczki i allicyne (stąd jego charakterystyczny zapach). Czosnek ma właściwości antyoksydacyjne, poprawia sprawność pracy mózgu, doskonale działa w chorobach płuc, pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach, oczyszcza krew, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed zawałem i udarem , odmładza, działa przeciwzakrzepowo, a nawet antynowotworowo.


Oczywiście same dary natury, nawet te z własnego ogródka, nie wystarczą by pozbyć się wszelkich dolegliwości.

Postarajmy się żyć spokojniej i bezstresowo, pamiętajmy też o aktywności fizycznej, a przede wszystkim o odpowiedniej diecie, która odżywi i wzmocni nasz organizm. Wtedy to, możemy uwolnić się od stanów zapalnych, złagodzić ból, a nawet pozbyć się już istniejących chorób przewlekłych.

Pamiętajcie jednak o pestycydach


Jak mówił Hipokrates „Niech jedzenie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoim jedzeniem! „