Low Carb Spaghetti z pesto
cukinia sztuk 2
Na pesto:
awokado sztuk 1(duże)
bazylia świeża 1 garść
ser parmezan 10g
olej MCT 15g
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz
Dekoracja:
pomidorki koktajlowe sztuk 9
bazylia
ewentualnie ser lub orzechy
Na makaron ( 3 porcje):
Przygotowanie pesto:
zetrzyj ser na tarce (np. parmezan)
posiekaj bazylię
wyciśnij czosnek
wyjmij miąższ z awokado
1/2 soku z cytryny
Wszystko razem wymieszać i odstawić
Spaghetti:
cukinie umyj i przekręć przez maszynkę do makaronu z warzyw
gotuj na parze przez 8-10 minut
Nałóż na talerze spaghetti, na to pesto, posyp serem lub orzechami i udekoruj
pomidorkami koktajlowymi, bazylią. SMACZNEGO :-)
Wartości ( na 1 porcję)
białko 6,
41
tłuszcze 14,24
węglowodany 10,5
witamina A 74,5
witamina C 21,5
Magnez 72,1
wapń 121,7