czwartek, 24 września 2020

147 Low Carb Spaghetti (z cukinii)z pesto (z awokado)

Low Carb Spaghetti z pesto


    Na makaron ( 3 porcje):

  1. cukinia sztuk 2

    Na pesto:

  2. awokado sztuk 1(duże)

  3. bazylia świeża 1 garść

  4. ser parmezan 10g

  5. olej MCT 15g

  6. czosnek 2 ząbki

  7. sól do smaku

  8. pieprz

    Dekoracja:

  9. pomidorki koktajlowe sztuk 9

  10. bazylia

  11. ewentualnie ser lub orzechy

Przygotowanie pesto:

  1. zetrzyj ser na tarce (np. parmezan)

  2. posiekaj bazylię

  3. wyciśnij czosnek

  4. wyjmij miąższ z awokado

  5. 1/2 soku z cytryny

  6. Wszystko razem wymieszać i odstawić

    Spaghetti:

  7. cukinie umyj i przekręć przez maszynkę do makaronu z warzyw

  8. gotuj na parze przez 8-10 minut


Nałóż na talerze spaghetti, na to pesto, posyp serem lub orzechami i udekoruj

pomidorkami koktajlowymi, bazylią. SMACZNEGO :-)


Wartości ( na 1 porcję)

białko 6,
41

tłuszcze 14,24

węglowodany 10,5

witamina A 74,5

witamina C 21,5

Magnez 72,1

wapń 121,7