niedziela, 10 listopada 2019

101 Bromelina (bromelaina)jako bron przeciwko stanom zapalnym

Bromelaina, to złożona mieszanina enzymów białkowych pochodząca z ananasa i należaca do grupy hydrolaz .

Enzym ten odpowiedzialny jest za trawienie białek co jest ogromnie ważne dla zdrowia całego organizmu, ponieważ nieprawidłowo strawione białko może generować procesy gnilne w przewodzie pokarmowym i zaburzenia wchłaniania cennych składników odżywczych, a także może być źródłem wszelkiego rodzaju alergii.
Bromelaina:
  • ułatwia rozkład tłuszczów i skrobi
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • działa przeciwzapalnie,
  • antybakteryjnie,
  • przeciwwirusowo,
  • antyalergicznie,
  • blokuje zlepiania się płytek krwi,
  • eliminuje pasożyty z jelit,
  • usprawnia przepływ krwi (minimalizuje tym samym ryzyko zawału serca)
  • usprawnia lipolizę, ułatwiając redukcję tkanki tłuszczowej,
  • likwiduje obrzęki i ból,
  • przyśpiesza przemianę materii,
  • ochrania komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • obniża ryzyko powstania kontuzji stawów i mięśni,
  • przyspieszać gojenie ran,
  • przyspiesza wchłanianie się siniaków i krwiaków,
  • wygładza cerę,
  • łagodzi zmiany trądzikowe i rozjaśnia przebarwienia potrądzikowe,
  • świetnie oczyszcza skórę.
    Preparaty, które zawierają enzym z ananasa (bromelaine) powinny być stosowany przede wszystkim przy chorobach autoimmunologicznych i przewlekłych stanach zapalnych:
  1. RZS czyli reumatoidalne zapalenie stawów,
  2. miażdżyca,
  3. astma,
  4. infekcjach dróg oddechowych,
  5. zapalenie oskrzeli (zmniejsza gęstość śluzu, który zalega w oskrzelach)
  6. zapalenie zatok,
  7. chorobie Leśniowskiego,
  8. wrzodziejące zapalenie okrężnicy,
  9. stanach zapalnych dróg moczowych,
  10. zaparcia,
  11. nadwaga,
  12. osoby uprawiające sport,
  13. zakrzepica,
  14. choroba wieńcowa,
  15. stres,
  16. nadciśnienie tętnicze,
  17. oparzenia i gojenie się ran,
  18. nowotwór (przede wszystkim żołądka, jelit i wątroby)
    Bromelaina, w przeciwieństwie do leków syntetycznych, wymaga czasu zanim zacznie działać, należy przygotować się na to, że efekty nie będą natychmiastowe. W moim przypadku nastąpiło to po tygodniu.
    Krotko mówiąc, bromelaina wykazuje właściwości podobne do przeciwbólowych i niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Enzym ten jest zarówno lekarstwem jak i bardzo dobrym środkiem kosmetycznym.
    Aktywność bromelainy stwierdzono w słabo kwaśnym, obojętnym i zasadowym środowisku, wchłania się ona do krwiobiegu z jelita cienkiego, a jej maksymalne stężenie we krwi obserwujemy już po około 1 godzinie, jej obecność w organizmie szacuje się na czas od 6 do 9 godzin.
    Dlatego ja zażywam ja 3 x dziennie po 200 mg przez miesiąc i robię miesiąc przerwy.
    Jeśli chcecie przyspieszyć trawienie, należy ja zażyć podczas jedzenia.
    W innych przypadkach zażywamy ja na czczo, minimum 30 minut przed jedzeniem.
    Pamiętajmy, że bromelaina znajduje się również w świeżym ananasie, oraz jednodniowym soku ananasowym. Jednak ananas w puszce jest jej zupełnie pozbawiony.
    Brak jest przeciwwskazań do stosowania bromelainy, badania laboratoryjne nie wykazały jej działań niepożądanych.