Dzisiaj chce Was namówić na porzucenie kawy, coli i innych energetyków.
Matcha, to „sproszkowana
zielona herbata”,
pochodzi z tej samej grupy roślin, co
wszystkie inne zielone herbaty. Należy
do numeru jeden produktów
z
grupy super food, a
to znaczy
produktów o skoncentrowanej dawce składników odżywczych.
Bez
tej zielonej Matchy nie istniałby
japoński
rytuał
herbaciany
. W
Europie stała
się prawdziwą rywalką kawy, chociaż pojawiła się od
niedawna, to
jest
coraz
częściej spożywana
w naszych domach.
Jej
wyjątkowość polega na tym, że w przeciwieństwie do innych
herbat zielonych, Matcha rośnie w cieniu przez ponad
miesiąc przed zbiorami tzn jest okrywana
matami by nie dostawały się do niej promienie słoneczne.
Następnie są zbierane tzw tencha liście, ale
jedynie ręcznie, mechanizacja tu nie wchodzi w rachubę. Matcha jest
zrobiona z całych liści herbaty, dlatego zawiera dużo więcej
kofeiny niż zwykła namoczona herbata . Oznacza to również, że
otrzymujesz zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy! To właśnie te
wszystkie procesy
zwiększają również
zawartość aminokwasów i
chlorofilu, co nadaje Matchy piękny
zielony kolor i bardzo małą ilość goryczki.
Kiedy pijesz Matchę, Twój organizm wchłania
wszystkie składniki odżywcze liści, które posiada zielona
herbata.
Porównajmy Matchę z kawą?
Przeciętnie filiżanka kawy zawiera 95 mg
kofeiny, ale zależy to oczywiście od
rodzaju kawy.
Z kolei Matcha zawiera 80 mg kofeiny na
filiżankę.
Chociaż różnica w kofeinie jest minimalna, kofeina
zawarta w zielonej herbacie robi różnicę. Dlaczego
? Ponieważ organizm inaczej metabolizuje kofeinę w herbacie
niż kofeinę w kawie.
W przeciwieństwie do kofeiny zawartej w
kawie, która szybko dostaje się do krwi, kofeina zawarta w Matcha
jest transportowana do krwi dużo wolniej.
Dzieje się tak, ponieważ cząsteczki kofeiny zawarte w Matcha wiążą
się z katechiną. Kiedy katechiny są rozkładane, kofeina jest
uwalniana i trafia do krwi. Dzieje się to w ciągu 6 do 8 godzin.
Proces ten zapobiega skokom adrenaliny i insuliny i
rozkłada go w czasie, a nie jak przy kawie , zostajemy pobudzeni
szybko, ale na bardzo krótki czas.
Matcha ma
jeden z najwyższych wskaźników przeciwutleniaczy. Wartość
absorbancji rodnika tlenu (ORAC) wynosi aż 1348
jednostek na gram. Możemy to porównać, zawiera
o 13 razy więcej przeciwutleniaczy niż
owoce granatu i
15 razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody.
Badania wykazały,
że wysoki poziom przeciwutleniaczy zawartych w tej zielonej herbacie
chronią komórki przed uszkodzeniami
wywołanymi przez wolne rodniki.
Matcha zawiera również rodzaj
przeciwutleniacza zwanego katechiną, który jest
szczególnie bogaty w galusan epigalokatechiny lub EGCG - 3x więcej
niż inne zielone herbaty!
Chcesz być bardziej zen? Pij Matchę!
To ona pobudza nas, ale i wprowadza w stan
równowagi umysłu, poczujesz się spokojniejszy i bardziej
skoncentrowany.
Matcha zawiera aminokwas (L-teaninę)
i to on wprowadza nas w spokojny i
medytacyjny stan.
Nic dziwnego, że mnisi buddyjscy od
wieków piją zieloną herbatę!
Połączenie L-teaniny i kofeiny
poprawia również koncentrację
umysłu.
Zielona herbata to jeden z
najlepszych napojów dla zdrowia naszego mięśnia
sercowego
Według badania
naukowego z 2009 roku opublikowanego w
czasopiśmie „Stroke“, picie 3 filiżanek Matcha
dziennie pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca o ponad
21%.
Natomiast Metaanaliza w
2011roku wykazała, że osoby,
które piły dużo zielonej herbaty, miały
o 28% mniejsze ryzyko zakrzepicy wieńcowej niż osoby, które jej
unikały .
Dowiedziono
również, że Matcha powodóje
znaczne obniżenie LDL (tzn złego
cholesterolu) u badanych osób, a także znacząco obniżają poziom
trójglicerydów.
A teraz uwaga, czy
chcesz schudnąć? Matcha może Ci pomóc.
Zgodnie
z metaanalizą (2005 i 2009), w której
przeanalizowano 11 różnych badań, naukowcy doszli do wniosku, że
istnieje związek między zieloną herbatą (zwłaszcza
antyoksydantem EGCG) a utratą masy ciała.
Po 12 tygodniach uczestnicy, którzy
pili bogaty w katechiny ekstrakt z zielonej herbaty, mieli znacznie
obniżony wskaźnik BMI i zmniejszoną
wagę ciała.
Zapomnij o napojach pobudzających ! Jeśli jesteś
sportowcem, lub osobą dbającą o swoje zdrowie, to Matcha niech
stanie się Twoim partnerem i
na dobre zagości w Twoim domu!
Matcha
i mleko? Naturalnie! Matcha Latte, Matcha
cappuccino od dawna jest częścią mojego
dnia.
Na
pobudzenie,
zachowanie jasności
umysłu i
wewnętrznego spokoju.
Pamiętajmy, żeby aby uzyskać ten efekt należy parzyć Matchę od
2 do 3 minut, zyska ona wtedy właściwości odprężające,
uspokajające, zmniejszające stres i niepokój.
Oto niektóre z moich ulubionych przepisów na Matcha:
1Płaską
łyżeczkę Matchy wsypujemy do miseczki, zalewamy 200 ml wody o
temperaturze nie
wyższej niż 80°C
i mieszamy miotełką szybkimi ruchami (samym
przegubem)do
momentu rozpuszczenia się proszku i uzyskania na powierzchni pianki.
Oczywiście istnieje wiele innych sposobów na
spożywanie tej wyjątkowej zielonej
herbaty.
Lody Matcha, to zawsze dobry pomysł, ale odrobina matchy sprawia, że są zdrowe i wyjątkowe.
Ja robię je z zamrożonych (wcześniej pokrojonych) bananów i jogurty roślinnego dodając na koniec łyżeczkę Matchy.
Uwielbiam też deser z chia , bananem, mlekiem roślinnym i Matcha.A teraz podam Wam przepis na waniliową Matcha Latte:
0,5 łyżeczki proszku Matcha
50 ml wody
250 ml mleka migdałowego
1
szczypta wanilii
1 łyżeczka miodu
-Zagotuj mleko migdałowe razem z wanilią, dodaj miód i pozwól mu się rozpuścić.
-Wlej mleko migdałowe do filiżanki i mieszaj za pomocą spieniacza do mleka, aż powstanie pianka.
-Wlej herbatę Matcha do filiżanki cienkim, równym strumieniem.
Kiedy gotuje laskę
cynamonu lub goździk w mleku migdałowym to smakuje jak Boże
Narodzenie,. Następnie usuwam je przed podaniem.
Podsumowując, jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla kawy, energetyków czy innych pobudzaczy, Matcha jest tym, czego szukasz! Otrzymujesz nie tylko naturalną kofeinę, ale także wszystkie korzyści zdrowotne, których nie znajdziesz w żadnej porannej kawie.
Oczywiście nie musi nikt wierzyć mi na słowo, ale spróbujcie pic Matche przez miesiąc, a sami się przekonacie o jej prozdrowotnych właściwościach.