czwartek, 5 grudnia 2019

104 Algi morskie KELP

KELP tzw morszczyn pęcherzykowaty czy krócej , KOMBO.


Naturalne źródło jodu, zimnowodne, dzikie wodorosty (brązowe algi) rosnące w północnych wodach Oceanu Atlantyckiego,
oceanu spokojnego wzdłuż wybrzeży Japonii, a zwłaszcza u wybrzeży Norwegii. Te rośliny wodne należą do najprostszych i najstarszych organizmów na ZiemiAlgi brązowe (kelp) to wodorosty, które wspomagają regularne wypróżnienia i utrzymują prawidłową funkcję jelit, a także pielęgnują włosy i paznokcie, poprawiając ich strukturę .
To naturalny suplement jodu spożywany w przypadku :
  • niedoboru jodu w organizmie,
  • przy w walce z nadwaga (spala tłuszcz)
  • chorobach tarczycy,
  • stymuluje oraz wzmacnia układ immunologiczny,
  • przy stanach depresyjnych i apatii,
  • oczyszczaniu organizmu,
  • łysieniu,
  • zakrzepach krwi,
  • cukrzycy typu II
  • zmęczeniu i braku energii,
  • usuwa obrzęki,
  • pomaga przy RZS,
  • poprawia gęstość mineralna kości,
  • jest naturalnym detoksem w walce z toksynami i metalami ciężkimi w naszym organizmie,
Kelp powinni suplementować Ci, którzy mają niedobory witamin, białka i soli mineralnych, ponieważ zawiera on miedzy innymi Wit B, C, K, E, cynk, magnez, wapń, żelazo i mangan.
Jest też znakomitym suplementem dla wegan i wegetarian, a 100 mg kelpu zawiera około 150-200 mikrogramów [mcg] jodu .
Na koniec dodam, ze
zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na jod wynosi około 150 mcg (mikrogramów), a maksymalna bezpieczna dawka tego pierwiastka, to nawet 1100 mcg (mikrogramów) na dzień!