Orzech
w艂oski jest bardzo bogaty w witaminy takie jak:
– B1 i B2,Wit C, PP i K,
– flawonoidy,
– sole mineralne.
– B1 i B2,Wit C, PP i K,
– flawonoidy,
– sole mineralne.
Nalewka z orzecha
w艂oskiego jest znana przede wszystkim
jako 艣rodek na problemy gastryczne, przy problemach uk艂adu
kr膮偶enia, astm臋, gryp臋 偶o艂膮dkowo- jelitow膮, cukrzyce typu II
oraz jako podnosz膮ca poziom ALA we krwi, dzia艂aja bakteriob贸jczo,
grzybob贸jczo, odtruwaj膮co i wzmacnia system nerwowy,
- manganu,
- miedzi,
- minera艂贸w, kt贸re to s膮 odpowiedzialne za antyoksydacyjn膮 ochron臋 organizmu,
Zielone orzechy w艂oskie ,
zbieramy jedynie miedzy 20 kwietnia , a 5 lipca.
馃憤Do sporz膮dzenia nalewki
potrzebujemy:
-butelk臋 lub s艂oik co
najmniej litrowy,
-ostry n贸偶,
-0,5 l spirytusu,
-0,5 l wody przegotowanej
ch艂odnej,
-8-12 orzech贸w zielonych
niedojrza艂ych.
Kroimy, zielone orzechy
w艂oskie, na 贸semki i zalewamy 0,5 litra wody i 0,5 litra czystego
spirytusu.
Nalewk臋 odstawiamy do
suchego i ciemnego miejsca, ale pami臋tamy o codziennym potrz膮saniu
butelka czy s艂oikiem. Je偶eli przechowujecie nalewk臋 w lodowce, to
wskazane jest naci膮gn膮膰 na ni膮 ciemna skarpet臋.
Je偶eli lubicie s艂odkie
nalewki , to mo偶na doda膰 3 艂y偶ki miodu (wcze艣niej rozpuszczonego
w wodzie.
Orzechy mo偶na pozostawi膰
w s艂oiku lub odcedzi膰 je po up艂ywie oko艂o 6-8 tygodni,, a do tego
najlepiej wykorzysta膰 podw贸jny filtr do kawy. Zla膰 sam p艂y艅 do
butelki i gotowe.
Nalewk臋 mo偶na ju偶
spo偶ywa膰 po 3 dniach, ale ja uwa偶am, ze najlepiej jest odczeka膰
10-12 miesi臋cy . Pijemy j膮 w razie problem贸w np. 偶o艂膮dkowych, 3
x dziennie
po 30-40 kropli, rozpuszczaj膮c je w ciep艂ej przegotowanej wodzie.
Uwaga! Powy偶sza
porada jest jedynie sugesti膮 i nie mo偶e zast膮pi膰 wizyty u
specjalisty. Pami臋taj, 偶e w przypadku problem贸w ze zdrowiem nale偶y
bezwzgl臋dnie skonsultowa膰 si臋 z lekarzem!