艣roda, 19 czerwca 2019

080 Nalewka z zielonego orzecha w艂oskiego 馃憤



Orzech w艂oski jest bardzo bogaty w witaminy takie jak:
– B1 i B2,Wit C, PP i K,
– flawonoidy,
– sole mineralne.
Nalewka z orzecha w艂oskiego jest znana przede wszystkim jako 艣rodek na problemy gastryczne, przy problemach uk艂adu kr膮偶enia, astm臋, gryp臋 偶o艂膮dkowo- jelitow膮, cukrzyce typu II oraz jako podnosz膮ca poziom ALA we krwi, dzia艂aja bakteriob贸jczo, grzybob贸jczo, odtruwaj膮co i wzmacnia system nerwowy,
Orzechy s膮 藕r贸d艂em:
  • manganu,
  • miedzi,
  • minera艂贸w, kt贸re to s膮 odpowiedzialne za antyoksydacyjn膮 ochron臋 organizmu,
Zielone orzechy w艂oskie , zbieramy jedynie miedzy 20 kwietnia , a 5 lipca.
馃憤Do sporz膮dzenia nalewki potrzebujemy:
-butelk臋 lub s艂oik co najmniej litrowy,
-ostry n贸偶,
-0,5 l spirytusu,
-0,5 l wody przegotowanej ch艂odnej,
-8-12 orzech贸w zielonych niedojrza艂ych.

Kroimy, zielone orzechy w艂oskie, na 贸semki i zalewamy 0,5 litra wody i 0,5 litra czystego spirytusu.
Nalewk臋 odstawiamy do suchego i ciemnego miejsca, ale pami臋tamy o codziennym potrz膮saniu butelka czy s艂oikiem. Je偶eli przechowujecie nalewk臋 w lodowce, to wskazane jest naci膮gn膮膰 na ni膮 ciemna skarpet臋.
Je偶eli lubicie s艂odkie nalewki , to mo偶na doda膰 3 艂y偶ki miodu (wcze艣niej rozpuszczonego w wodzie.
Orzechy mo偶na pozostawi膰 w s艂oiku lub odcedzi膰 je po up艂ywie oko艂o 6-8 tygodni,, a do tego najlepiej wykorzysta膰 podw贸jny filtr do kawy. Zla膰 sam p艂y艅 do butelki i gotowe.
Nalewk臋 mo偶na ju偶 spo偶ywa膰 po 3 dniach, ale ja uwa偶am, ze najlepiej jest odczeka膰 10-12 miesi臋cy . Pijemy j膮 w razie problem贸w np. 偶o艂膮dkowych, 3 x dziennie po 30-40 kropli, rozpuszczaj膮c je w ciep艂ej przegotowanej wodzie.

Uwaga! Powy偶sza porada jest jedynie sugesti膮 i nie mo偶e zast膮pi膰 wizyty u specjalisty. Pami臋taj, 偶e w przypadku problem贸w ze zdrowiem nale偶y bezwzgl臋dnie skonsultowa膰 si臋 z lekarzem!