czwartek, 27 czerwca 2019

081 kasza jaglana z pomidorami suszonymi i feta

Kasze jaglaną otrzymujemy z łuskanych nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu.
Pod względem wartości odżywczej, ma mało skrobi i bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka i wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B:
  • B1, (tiaminy),
  • B2 (ryboflawiny)
  • B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi,
zawiera tez :
  • Wit E
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • krzem
  • lecytyny (świetne na pamięć i koncentracje)
  • błonnik

Kasza jaglana ma właściwości:
  • antywirusowe,
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadowa w organizmie,
  • zmniejsza stan zapalny błon śluzowych(jest zatem dobrym lekarstwem na katar),
  • pomaga przy anemii ,
  • kasza jaglana nie zawiera glutenu, a wiec jest lekkostrawna i nie uczula.
Dlatego polecam ja szczególnie osobom chorującym na celiakię oraz oczywiście, wszystkim osobom stosującym dietę bezglutenową .
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie polecam jej natomiast, osobom chorującym na cukrzyce.


Gotowanie kaszy jaglanej (bez goryczy):
  • przed gotowaniem 1 szklankę kaszy należy opłukać na sitku pod zimna woda, a następnie przelać wrzątkiem.
  • Zagotuj wodę w garnku (2,5 szklanki)
  • dodaj 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżkę oleju
  • gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 15-20 minut , aż kasza wchłonie wodę
Produkty na kasze jaglana z suszonymi pomidorami i feta:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanka wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 ser (kozi lub owczy) feta
1\2 słoika pomidorów suszonych w oleju
1 łyżka jarzynki lub soso sojowy
250 ml koncentratu pomidorowego
zioła np. oregano, bazylia, tymianek ...
PRZEPIS:
Ugotuj kasze według powyższego przepisu.
Na patelni czy w rondelku, usmaż cebule na oleju z pomidorów.
Przeciśnij czosnek, pokrój co najmniej 10 pomidorów suszonych.
Pokrój w kostkę ser feta i wymieszaj wszystko razem z kasza jaglana.
Jeżeli możecie spożywać szpinak, to również można go dodać , uprzednio podsmażony wraz z cebula.