Chlebek
Quinoa & Chia
Przygotuj:
-w膮sk膮 blaszk臋 wy艂o偶on膮
papierem do pieczenia
-2 pojemniki
-sitko
Produkty:
300 g Quinoa
(komos臋 ry偶ow膮)namocz w 600 ml
wody
60 g Chia namocz w 160 ml
wody
60 ml oleju
1\2 cytryny
1\2 艂y偶eczki soli
1\2 艂y偶eczki sody
Przygotowanie:
Nagrzej piecyk na 160-170
stopni .
Namocz nasiona chia i
Quinoa w wodzie i pozostaw na noc .
Rano przeced藕 Quinoa
przez sitko i dodaj do chia.
Do tego dodaj cytryn臋,
olej, sol i wszystko wymieszaj blenderem.
Wylej mas臋 do blaszki
wy艂o偶onej papierem do pieczenia i piecz przez 90 minut.
Quinoa to inaczej
komosa ry偶owa. To pot臋偶ne 藕r贸d艂o pe艂nowarto艣ciowego bia艂ka
,witamin, minera艂贸w i kwas贸w t艂uszczowych. Posiada w艂a艣ciwo艣ci
antyoksydacyjne i wykazuje cudowne w艂a艣ciwo艣ci lecznicze.
Warto艣ci energetyczne
Quinoa na 100 g :
120 kcal, w臋glowodany
21,3 g, b艂onnik 2,8 g , t艂uszcz 1,92 g