Snickers
proteinowy bez cukru
Spód
Snickersów:
- 60 g białka w proszku np czekolada, wanilia lub karmel
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g zmielonych migdałów
- 120 ml mleka migdałowego (alternatywnie inny napój roślinny)
- 200 g daktyli (namocz w 200 ml wody)WARSTWA KARMELOWA:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 200 g daktyli (namocz w 200 ml wody)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 10 kropelek ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta solii na koniec:
- 200 g (lekko posiekanych) nerkowców z orzechami włoskimi lub orzeszków ziemnych
- POLEWA:
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki wody syropu klonowego
- 5 kropli wanilii
- 3 łyżki kakao
WYKONANIE:
- Wyłożyć foremkę „keksowke”, papierem do pieczenia.
- Orzeszki prażymy na suchej patelni
- Wkładasz do miski białko w proszku, mąkę kokosową, mielone migdały, mleko roślinne i wanilię. Miksujesz wszystko, aż uzyskasz gładkie ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj więcej mleka. Jeśli jest zbyt miękkie, dodaj troszkę więcej mąki kokosowej.
- Następnie przekładasz ciasto na blaszkę, wyłożona papierem do pieczenia, lekko uciskając i odstawiasz do lodówki na 20 minut.
- Zmiksuj, uprzednio namoczone daktyle, syrop klonowy, sol, olej kokosowy i wanilie, aż będą wyglądały jak karmel i rozprowadź to na cieście, następnie rozmieść na nim orzeszki.Delikatnie dociśnij.
- Wstaw batony do lodówki na 30 minut. Po czym pokrój na małe kawałki.
Przygotuj polewę:
Możesz
tez użyć 50 g wegańskiej ciemnej 99% czekolady roztopionej w
kąpieli wodnej.
Nie
pozwól, aby woda się zagotowała, w przeciwnym razie, czekolada
stanie się zbyt gorąca
i zbryli
się! Rozłóż czekoladę na batonach proteinowych Snickers i
ponownie schłodź przez 30 minut.