poniedziałek, 16 marca 2020

119 GRANOLA

GRANOLA
Martwisz się, ze nie możesz wyjść po zakupy, a w domu nie masz co zjeść?
Podaje Ci świetny pomysł na super jedzenie z produktów suchych- sypkich.
Możesz go zrobić wspólnie z dziećmi i korzystać z niego przez długie tygodnie.

Do dużej miski wsypujemy od 0,5 do 1 szklanki rożnych orzechów, migdałów, pestek słonecznika,sezamu, siemienia lnianego i rodzynek, żurawiny lub pokrojonych daktyli.
Do tego dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego i np. 1 łyżkę miodu lub syropu np. daktylowego
czy klonowego.
Wszystko dokładnie mieszamy i przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku (w zależności od urządzenia) od 160 do 175°C przez 15-20 minut.
Pamiętajmy o częstym przemieszaniu naszej granoli, żeby się nie przypaliła.
Gotowa granole przestudź i przesyp do szczelnego słoika.
Granole możemy jeść z mlekiem czy jogurtem np. roślinnym, możemy również posypywać ciasto czy chrupać jako przekąskę przed TV :-)