wtorek, 3 marca 2020

116 馃czekoladowe ciasto z 馃崚czere艣niami, bez maki i cukru 馃構

MURZYNEK Z CZERWONEJ FASOLI Z CZERESNIAMI

Nagrza膰 piekarnik do 180°C







ciasto:
400 g fasoli czerwonej
2 dojrzale banany
4 jaja
4 艂y偶ki kakao
1,5 p艂askiej 艂y偶eczki sody
3 艂y偶ki oleju kokosowego
20 namoczonych daktyli
5 kropel aromatu wanilii
1\2 艂y偶eczki cynamonu
1 szczypta soli
na koniec dodajemy owoce np. czere艣nie lub maliny
Pieczemy 180 stopni 40 minut 

polewa do ciasta:
3 艂y偶ki oleju kokosowego
3 艂y偶ki wody
3 艂y偶ki kakao
5 kropli wanilii
2 艂y偶ki syropu z agawy

  1. Op艂uka膰 fasole pod bie偶膮c膮 woda i wsypa膰 do miksera wraz z innymi
    produktami na ciasto (opr贸cz owoc贸w).
  2. Miksujemy np. w thermomix; obr 8 przez 25 sekund na g艂adk膮 mas臋.
  3. Przek艂adamy ciasto na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia
    i wk艂adamy owoce.
  4. Pieczemy ciasto w piekarniku 180 °C przez 40 minut (g贸ra\ dol).
Pozostaw ciasto przez co najmniej 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij
ciasto do przestygni臋cia ( nie wyjmuj z foremki).
W tym czasie przygotuj polew臋. Wszystkie produkty podgrzewaj przez oko艂o 3 minut na bardzo s艂abym ogniu (nie gotuj). Polej czekolada przestygni臋te ciasto. Udekoruj owocami .