TORCIK Z
DYNI
1/2 dyni du偶ej Hokkaido (lub jedna
ma艂a) .
Wydr膮偶
pestki dyni i usu艅 (nie b臋d膮 nam potrzebne).
艁y偶k膮
wyskroba膰 mi膮偶sz z dyni i.....
- w miseczce namocz 200 g orzech贸w z nerkowca w 1 szkl wody i
- w drugiej miseczce namocz 250 g tartej lub skrobanej dyni w 1 szkl mleka ro艣linnego
Robimy spod
tortu:
- Do miksera wrzu膰 100 g wilgotnych daktyli
- 100 g orzech贸w pekanowych
- szczypta soli
- 1/2 艂y偶 wanilii
- 1/2 艂y偶 imbiru
- 1/2 艂y偶 cynamonu
Wszystko
razem zmiksowa膰 i wy艂o偶y膰 do nat艂uszczonej tortownicy (18 cm) i
ugnie艣膰 .
Odstawi膰 do
lod贸wki , a w tym czasie bierzemy si臋 za druga cz臋艣膰 ciasta.
Robimy cz臋艣膰
g贸rn膮 tortu:
Odcedzamy dok艂adnie ,uprzednio namoczone,
- dyni (namoczonej w mleku ro艣linnym)
- Do tego 100 ml syropu klonowego
- 2 艂y偶 Agar-Agar lub 偶elatyny
- 1/2 soku z cytryny
- 1/2 艂y偶 wanilii
- 1/2 艂y偶 ga艂ki muszkato艂owej
- 1/2 艂y偶 cynamonu
- szczypta soli
- 50 ml oleju kokosowego
Wszystko
miksujemy w robocie kuchennym na mas艂ow膮 i jednolita mas臋
Wylewamy na
uprzednio zrobiony spod tortownicy, posypujemy owocami np. jagodami
lub wedle uznania.
Odstawiamy
na noc do lod贸wki