pi膮tek, 25 pa藕dziernika 2019

098 Dyniowy Torcik馃槏 BEZ glutenu,jajek,gotowania,cukru i bez m膮ki

TORCIK Z DYNI


1/2 dyni du偶ej Hokkaido (lub jedna ma艂a) .
Wydr膮偶 pestki dyni i usu艅 (nie b臋d膮 nam potrzebne).
艁y偶k膮 wyskroba膰 mi膮偶sz z dyni i.....

Najpierw namocz i pozostaw na noc:
  • w miseczce namocz 200 g orzech贸w z nerkowca w 1 szkl wody i
  • w drugiej miseczce namocz 250 g tartej lub skrobanej dyni w 1 szkl mleka ro艣linnego

Robimy spod tortu:
  • Do miksera wrzu膰 100 g wilgotnych daktyli
  • 100 g orzech贸w pekanowych
  • szczypta soli
  • 1/2 艂y偶 wanilii
  • 1/2 艂y偶 imbiru
  • 1/2 艂y偶 cynamonu
Wszystko razem zmiksowa膰 i wy艂o偶y膰 do nat艂uszczonej tortownicy (18 cm) i ugnie艣膰 .
Odstawi膰 do lod贸wki , a w tym czasie bierzemy si臋 za druga cz臋艣膰 ciasta.

Robimy cz臋艣膰 g贸rn膮 tortu:
Odcedzamy dok艂adnie ,uprzednio namoczone,
  • orzechy z nerkowca i dodajemy do
  • dyni (namoczonej w mleku ro艣linnym)
  • Do tego 100 ml syropu klonowego
  • 2 艂y偶 Agar-Agar lub 偶elatyny
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1/2 艂y偶 wanilii
  • 1/2 艂y偶 ga艂ki muszkato艂owej
  • 1/2 艂y偶 cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju kokosowego
Wszystko miksujemy w robocie kuchennym na mas艂ow膮 i jednolita mas臋
Wylewamy na uprzednio zrobiony spod tortownicy, posypujemy owocami np. jagodami lub wedle uznania.
Odstawiamy na noc do lod贸wki