czwartek, 26 wrze艣nia 2019

094 Zdrowe s艂o艅ce 馃尀na talerzu

Zdrowe s艂o艅ce 馃尀na talerzu 

Pomara艅czowa dynia jest bogata w beta karoten, czerwony- 偶贸艂ty barwnik ro艣linny, a jednocze艣nie substancja o w艂a艣ciwo艣ciach leczniczych. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, co oznacza, 偶e hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, mo偶e zapobiega膰 rozwojowi chor贸b nowotworowych. Beta-karoten zapewnia r贸wnie偶 prawid艂owe funkcjonowanie naszego wzroku.
Badania wykaza艂y, 偶e cz臋ste spo偶ywanie dyni zmniejsza ryzyko zachorowa艅 na raka piersi, prostaty i p艂uc. Dynia jest r贸wnie偶 doskona艂a na wirusy, paso偶yty, nowotwory i stany zapalne , wzmacnia r贸wnie偶 uk艂ad odporno艣ciowy.



Warto艣ci od偶ywcze dyni (w 100 g - surowej/ugotowanej)
Warto艣膰 energetyczna - 26/20 kcal
Bia艂ko og贸艂em - 1.00/0.72 g
T艂uszcz - 0.10/0.07 g
W臋glowodany - 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
B艂onnik - 0.5/1.1 g
Witaminy
Witamina C – 9.0/4.7 mg
Tiamina – 0.050/0.031 mg
Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
Niacyna - 0.600/0.413 mg
Witamina B6  - 0.061/0.044 mg
Kwas foliowy -  16/9 碌g
Witamina A – 8513/5755 IU
Witamina E – 1.06/0.80 mg
Witamina K - 1.1/0.8 碌g

Minera艂y
Wap艅 – 21/15 mg
呕elazo - 0.80/0.57 mg
Magnez - 12/9 mg
Fosfor - 44/30 mg
Potas - 340/230 mg
S贸d – 1/1 mg
Cynk - 0.32/0.23 mg
殴r贸d艂o danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


PRZEPIS NA ZUPE DYNIOWO-KOKOSOWA 
 z ksiazki kucharskiej Pameli Reif "Bowl-Kochbuch"

SKLADINKI:
200 g cukinii Hokaido
3-4 plasterki imbiru
200 ml mleka roslinnego
50 ml kremowego mleka kokosowego (60%)
1 szczypta soli
pieprz
galka muszkatolowa

Do dekoracj
10 g pestek dyni
                                                                                    1 lyzeczka mleka kokosowego 
WYKONANIE:
  1. Kroimy dynie na ma艂e kawa艂ki usuwaj膮c z niej pestki .
  2. Doda膰 do dyni cienko pokrojony imbir, mleko,sol i gotujemy oko艂o 15 minut
  3. Blenderem zmiksowa膰 wszystko na pure.
  4. Gotowa zup臋 podajemy z 艂y偶k膮 mleka kokosowego posypuj膮c pestkami dyni.