niedziela, 5 maja 2019

075 Chia i przepis na budyń bez gotowania

Nasiona Chia otrzymujemy z szalwii hiszpanskiej i są one doskonalymi przeciwutleniaczami, bogate w  białko, błonnik, witaminy A,B,E i minerały. Obfituja w omega-3  (tzn ponad 18 g na 100 g Chia).
Nasiona Chia zawierają :
10 razy więcej omega-3 niż łosoś atlantycki,
4 razy więcej błonnika niż siemię lniane
4 razy więcej żelaza niż szpinak,
9 razy więcej przeciwutleniaczy niż pomarańcze, 
5 razy więcej wapnia niż mleko pełne,
15 razy więcej magnezu niż brokuły.
Ponadto nasiona chia zawierają witaminy A i B, cynk, kwas foliowy, potas, bor i aminokwasy.
Według badań przeprowadzonych przez Nutritional Science Research Institute, nasiona chia naturalnie  rozrzedzaja krew.
Ponadto stwierdzono, że nasiona chia mogą pozytywnie wpływać i regulować poziom cukru we krwi.
 Chia wplywa na lepszy przepływ krwi do mózgu, a zwiększone poziomy serotoniny zwiększają wydajność umysłową, zapobiegają np depresji.
Nasiona Chia składają się z ponad 20% białek i dlatego dorównuja w pelni donorom białka soi roślinnej. W ten sposób wnoszą istotny wkład w produkcję białek u osob, ktore stosuja diete weganska.   
   

 Ja z nasion Chia robie sobie budynie np.

2 lyzki Chia zalewam 200 ml mlekiem kokosowym.
Odstawiam na noc do lodowki.
Dodaje pokrojone w kostke mango ,
posypuje wiorkami kokosowymi
i polewam syropem z agawy.




W przygotowaniu budyniu z Chia jest ogromna dowolnosc w doborze mleka czy owocow.
Radze Wam rowniez wyprobowac Chia z mlekiem i 1 lyzeczka kakao z dodatkiem bananow i syropu np klonowego . Palce lizac !