czwartek, 24 stycznia 2019

POMARANCZOWE ZDROWIE kurkumina

Kurkuma to indyjska bulwa lecznicza,  spokrewniona ze znanym nam dobrze imbirem, a jej łacińska nazwa to Curcuma longa.


Najważniejszym składnikiem tej cudownej rośliny jest kurkumina.
Jest stosowana jako przyprawa kuchenna , ale tez jako nosnik barwników i aromatów.
Mnie interesuje jednak najbardziej jako korzeń leczniczy.
Kurkuma posiada cały ogrom właściwości leczniczych takich jak np.
obniża poziom cholesterolu i działa jak hydrocortison, przeciwzapalnie.
Kurkuma jest w stanie zablokować stany zapalne, zmniejszyć obrzęk i ból i jest ona wykorzystywana jako suplement terapeutyczny dla wielu powszechnych chorób, takich jak: reumatyzm, cukrzyca, choroby woreczka żółciowego, wątroby czy raka.
Kurkuma zmniejsza liczbę wolnych rodników, a tym samym chroni komórki przed uszkodzeniem, ma tez silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Kurkuma chroni nasze zęby, dziąsła, uwalnia z ciała metale ciężkie i chroni nas przed cukrzyca i choroba Alzheimera, która jest najczęstszą postacią demencji.
Hamuje również utratę masy kostnej, obniża poziom cholesterolu, działa doskonale przeciw grypie, pobudza trawienie i witalność całego organizmu.
Kurkumina nie jest dobrze rozpuszczalna w wodzie i dlatego w niewielkim stopniu jest wchłaniana w przewodzie pokarmowym. Podgrzewanie kurkumy z olejem i szczypta pieprzu zwiększa biodostępność kurkuminy.
Wyniki badań sprawiły, że zarówno niemieckie, austriackie, jak i amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne zaleciły kurkumę jako uzupełnienie terapii przeciwnowotworowej.
Pozytywne efekty stwierdzono w praktycznie każdym rodzaju raka+***, ponieważ ona aktywuje geny odpowiedzialne za samobójstwo komórek nowotworowych.

Przepis na tzw „Złote mleko mnichów buddyjskich
Składniki:
  • 120 ml gorącej wody
  • 1 łyżka kurkumy (w postaci proszku lub pasty z kurkumy)
  • 1 łyżeczka proszku imbiru (lub tartego korzenia imbiru)
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 1 Szczypta cynamonu
  • 1 Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1\2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 250 ml mleka roślinnego (polecam mleko kokosowe, mleko migdałowe lub mleko migdałowe)
Wodę mieszamy z przyprawami i gotujemy 11 minut na bardzo wolnym ogniu.
Dodaj mleko ( możemy ubić ja na piankę) . Po przestygnięciu możecie dodać 1 łyżeczkę miodu.



Przepis na pastę z kurkumy .
Składniki:
1/4 kubka Kurkumy (najlepsza w jakości organicznej)
3/4 szklanki czystej wody niegazowanej

Wlej wodę do rondla, wymieszaj z kurkumą i podgrzewaj.
Gotować przez około 11 minut na małym ogniu i regularnie mieszać, aż utworzy się pasta. Pozostaw do ostygnięcia i napełnij czysty zamykany szczelnie słoiczek.
Pasta zachowa swoją świeżość ( w lodówce) przez około trzy tygodnie.